Takläggare Finspång

Tak som sparar energi – och pengar | 019-58 02 23

Takläggare

Fråga takmästaren om rännor och rör

En duktig takläggare och takmästare vet vad som krävs av hängrännor och stuprör för att de ska ge en effektiv avvattning och hålla ett hus torrt. De är proffs på att se vilka modeller och dimensioner som behöver skaffas och hur dessa ska monteras upp med tanke på hur just ditt tak ser ut.

Takets storlek och konstruktion spelar naturligvis roll för vilka hängrännor och stuprör just du behöver. Det finns rör och rännor för alla tak - men det kan vara stor skillnad mellan två olika hus även om de ser ut att ha ungefär samma storlek på taken. Takets form spelar stor roll.

takläggare Finspång

Vi beräknar takets storlek

En takmästare och takläggare kan hjälpa dig att beräkna takets storlek och hitta lösningar för krångliga vinklar och vrår på taket. Balkonger, avsatser och takfönster kanske behöver extra hjälp för att få till en så bra avrinning som möjligt. En takmästare kan det här och vet hur just du ska få så bra flöden som möjligt i dina hängrännor och stuprör.

Generellt brukar man säga att det bästa flödet uppkommer i ett stuprör när vattnet från taket rinner ner i hängrännorna symmetriskt från två skilda håll. Det är bra för stupröret som då i sin tur kan ta emot ungefär 40-45 procent mer vatten jämfört med om regnvattet enbart kom från en sida.

Smala rör tål kyla sämre

Du som vet med dig att du bor i ett område med mycket nederbörd bör vara noga så att du inte underdimensionerar dina rör. Men också du som har lite nederbörd där du bor bör tänka till med dimensioneringen.

Viktigt att veta är att smala stuprör har en tendens att lättare frysa sönder och bredare stuprör. Det kan också vara bra att känna till att bredare hängrännor är betydligt lättare att rensa från gamla höstlöv och annat smuts.

Det regnar mycket på ett år

Det är viktigt att tänka på ett helt års regnande när du funderar över dimensioneringen. Dina rännor och rör ska inte bara klara av en vanlig regning dag på våren, utan också hällregn under somrarna och kraftiga utdragna regnoväder på hösten. De mest intensiva regnvädren måste finnas med i din beräkning.

Om hängrännorna skulle svämma över vid ett fåtal tillfällen så kommer naturligtvis inte ditt hus braka ihop. Men översvämmade rännor ska verkligen tillhöra några få undantag. Dina hängrännor och stuprör ska kunna klara av allt vatten som rinner från ditt tak. För att veta att du väljer tillräckligt bra hängrännor och stuprör - anlita professionell hjälp!

Vi renoverar tak som håller i längden!